Ulei motor recomandat Mazda 2 1.5 benzina 2010

DWQA QuestionsCategory: QuestionsUlei motor recomandat Mazda 2 1.5 benzina 2010
Bogdan asked 1 year ago

Am cumparat o Mazda 2 motor 1.5 benzina an 2010 pentru sotia mea si am o nelamurire in ceea ce priveste tipul de uleiul. In cartea ei recomanda DEXELIA ulei original Mazda 5W30 sau 10w40. Problema este ca eu as vrea sa-i pun Motul dar nu stiu ce Motul este compatibil cu acest motor. Probabil 5W-30 (sau poate 10W-40) dar ma incurca specificatiile din manual si anume API SL or ACEA A3/A5. Poate cineva sa ma lamureasca ce reprezinta API SL or ACEA A3/A5 si ce ulei sa ii pun va rog. Pe selectorul de ulei de la Motul singurul care pare sa se potriveasca ar fi MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W-30 care are ACEA A5/B5 (dar este cel mai ieftin din gama si probabil cel mai prost) restul au ACEA C2 C3. Multumesc!

3 Answers
admin Staff answered 1 year ago

Mazda 2 prima generatie vascozitate si tip ulei motor recomandat pt 1.5 benzina.
Pe acest model sunt doua motorizari de 1498 cmc:

  • 1.5 MZR (DE5FS), 75 kw sau 102 cai, cod motor ZY05, ZY66
  • 1.5 (DE5FS), 76 kw sau 13 cai, cod ZY66, ZY84

Ca producator puteti sa folositi orice marca de top, important este sa respectati vascozitatea scrisa in carte asa cum ati spus si dumneavoastra 5W30 sau 10w40, asa ca daca alegeti alta marca in afara de uleiul original de la Mazda, obligatoriu trebuie sa respectati una din cele doua vascozitati, care se alege in functie de uzura motorului sau clima.
Pentru API SL sau ACEA A3/A5 aceste specificatii din manual reprezinta norma uleiului, si sunt la fel de importante ca vascozitatea. Cu alte cuvinte daca doriti sa folositi ulei Motul trebuie sa respecte una din cele doua norme.

Din cate stiu API SL se folosesc la modelele de Mazda fabricate pentru Asia | America de sud | Australia și Noua Zeelanda.
Iar norma ACEA A3/A5 pentru Europa | Rusia.
Original puteti sa folositi: ulei motor Mazda Dexelia Ultra 5W30 API SL / CF.
Alt producator: ulei motor Motul 8100 ECO-NERGY 5W30 API SL/CF.
In magazinul nostru acest ulei de la Motul este mai scump fata de Motul 8100 X-CLEAN EFE 5W30 care are o alta norma nepotrivita pentru masina dumneavoastra, deci nu este cel mai ieftin. Imi puteti spune din ce auza doriti sa schimbati uleiul original cu un alt producator?

BOGDAN answered 1 year ago

Multumesc pentru raspuns. Doresc sa schimb cu Motul deoarece am folosit si folosesc acest brand in toate masinile si motocicletele pe care le-am avut de-a lungul timpului si am fost foarte multumit de cum se comporta motorul cu el. Principalele motive sunt :
1. Motorul este mult mai silentios cu acest ulei.
2. In general consumul de ulei este foarte scazut de la un schimb de ulei la altul comparativ cu alte branduri de ulei cu aceleasi specificatii.
Masinile pe care le-am avut au fost de origine germana si una singura frantuzeasca iar motociclete numai Honda. Cu masinile japoneze nu am avut nici o experienta. Dupa parerea dumneavoastra considerati ca e ok daca schimb pe Motul 8100 ECO-NERGY 5W30 API SL/CF sau ar trebui sa raman pe Mazda Dexelia Ultra 5W30 API SL / CF ?
Mentionez ca am achizitionat masina de doua saptamani si nu cunosc ce tip de ulei are in momentul de fata.

admin Staff answered 1 year ago

Alegerea va apartine. Eu de exemplu, eu, pentru toate masinile din grupul VAG pe care le-am avut am folosit doar Castrol, atat pe benzina cat si pe motorina. Pentru grupul Dacia sau alte marci din Franta am folosit ulei Elf. Pentru marci din Italia folosim Petronas Selenia. La fel ca si dumneavoastra am fost multumit de toti producatorii.
Nu va pot spune ce marca de ulei sa alegeti, asa cum am spus si mai sus, important este sa respectati vascozitatea si norma uleiului data de producator.